Kindermassage

Babymassage kent iedereen, maar kindermassage is nog vrij onbekend en daar wil ik verandering in brengen!

Aanraking is een eerste levensbehoefte. Kinderen bij wie de huid onvoldoende wordt aangeraakt, groeien slechter, zijn vaker ziek, zijn minder sociaal en hebben weinig lichaamsbesef. Het is zelfs zo dat kinderen die weinig positieve ervaringen hebben met aanraking, hun grenzen minder goed aan kunnen geven. Het is belangrijk dat je gewenste lichamelijke aanraking ervaart, om ongewenste te kunnen herkennen. Het kind leert dus door massage zijn of haar grenzen aan te geven en wordt zich bewust van zijn of haar lichaam.

Het is belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is tussen mij, het kind en de ouders. Er zal daarom eerst een kennismaking of intakegesprek gepland worden, waarin we elkaar leren kennen en ik vragen zal stellen. Dan gaan we samen kijken hoe ik het kind het beste kan helpen. Je bent als ouder altijd aanwezig tijdens een massage. Veel van de massagetechnieken die ik toepas, kun je ook thuis gaan inzetten. Dit versterkt niet alleen de band tussen ouder en kind, maar zal ook het effect van de behandeling vergroten. Ik zal je dan ook met liefde laten zien hoe je thuis je kind kunt masseren.

Het is bijvoorbeeld ideaal om de hoofd -of rugmassage te geven aan je kind voor het slapengaan. Het kind zal makkelijker in slaap vallen en dieper slapen. Ook geef ik tips mee aan de ouders en het kind die thuis toepasbaar zijn voor een ontspannen leefstijl. Denk aan een afstrijkoefening die je kan geven als je kind onrustig of boos is, of een bepaald boek of spelletje dat je thuis kunt gebruiken.

Het consult zal 50 tot 60 minuten duren, waarvan de massage ongeveer 30 tot 40 minuten duurt. De lichaamsdelen die ik ga masseren, wordt altijd in overleg gedaan met het kind zelf. Zo kan ik bijvoorbeeld beginnen met het hoofd, dan de rug en eindigen met de voeten. Maar ook de armen, handen en buik kunnen meegenomen worden. Het is heel afhankelijk van de situatie, de klachten die het kind ervaart en hoe het kind reageert op de massage. Een éénmalig consult voor kinderen met steeds terugkerende hoofdpijn (lichamelijke oorzaak uitgesloten) is ook mogelijk, hierbij laat ik de afstrijkoefening zien, ik geef een hoofdmassage en leer de ouder(s) deze thuis te geven en jullie krijgen tips bij hoofdpijn en overprikkeling.

Ik geef ook diverse massageworkshops voor ouder en kind waarin je leert hoe jij je kind kunt masseren en kunt helpen bij het verwerken van prikkels. Een 'preventieve' massage is ook mogelijk, dit kan als er geen specifieke klachten zijn, maar je kind het fijn vindt om op deze manier te ontspannen. 

Ik gebruik jojobaolie of druivenpitolie en na de eerste massage zal ik ook aromatherapie gebruiken zoals lavendel, mandarijn of citroenolie (alles is op natuurlijke basis). Een 'Rust & Balans' massage met 8 verschillende essentiële oliën is ook mogelijk vanaf 6 jaar, hierbij gebruik ik de zuivere oliën van Do Terra.        Deze massage heeft een diepe helende werking en brengt emoties weer in balans.

Het ene kind zal zich al snel kunnen overgeven en ontspannen, het andere kind heeft hier tijd voor nodig. Dat is helemaal niet erg, ik kijk en voel hoe het kind reageert en werk vanuit mijn hart.

*Een aantal positieve effecten van massage op een rijtje:

-je kind kan zich beter ontspannen

-je kind zal beter slapen en uitgeruster wakker worden

-de ademhaling zakt naar de buik en zal rustiger worden

-je kind komt weer tot zichzelf en wordt zich bewust van het lichaam

-je kind leert grenzen aangeven en krijgt meer zelfvertrouwen

-afvalstoffen worden afgevoerd en spanning wordt losgelaten

-je kind kan zich beter concentreren op school

Een voetmassage is ook heel ontspannend, er bevinden zich veel reflexpunten op de voeten. Een voetenbad voor de massage kan heel fijn zijn en het kind op het gemak stellen. Je kunt 's avonds voor het slapengaan een voetenbadje voor je kind klaarmaken met wat lavendel en zeezout.

Let op: er wordt niet gemasseerd als het kind ziek is, een infectie heeft, koorts heeft, last heeft van eczeem of uitslag of een botbreuk heeft. Wratjes en wondjes moeten van tevoren worden afgeplakt met een pleister!