Spring naar inhoud

Leven met endometriose

Ik heb zelf endometriose en als ervaringsdeskundige, rouwcoach en massagetherapeut begeleid ik ook vrouwen met endometriose. Als je de diagnose krijgt en dit duurt helaas vaak jaren bij vrouwen met endometriose voordat zij de juiste diagnose krijgen, doorloop je een rouwproces. Er komt van alles op je af en de ziekte heeft invloed op jouw hele leven. Je relatie, kinderwens, je werk, sociale contacten. Maar vooral de pijn en de vermoeidheid kunnen je dagelijks functioneren belemmeren. Je verliest het vertrouwen in je lichaam, misschien kom je in een fertiliteitstraject terecht of zit je al langere tijd in de ziektewet. Kortom; endometriose beïnvloedt je dagelijks leven.

Zelf kreeg ik de diagnose op mijn 29e na een jarenlange zoektocht en extreme pijn en onvervulde kinderwens. Ik raakte mijzelf kwijt in het hele proces, was depressief en kon geen volle dagen meer werken. Ik realiseerde mij dat ik zo niet door kon gaan en mijn vertrouwen in de medische wereld was op dat moment heel laag. Ik ben een traject gestart bij een holistisch therapeut en heb veel innerlijk werk gedaan. Daarnaast ging ik op zoek naar alternatieve en aanvullende therapieën, omdat de hormonen die mij werden voorgeschreven niet het gewenste effect hadden. Zo kwam ik in de wereld van de homeopathie, Chinese kruiden, osteopathie, healing en massages. De massages gaven mij langzaam het vertrouwen terug in mijn lijf, ik ervaarde weer gewenste aanraking. En ik kreeg EMDR voor mijn angst voor pijn en inwendige onderzoeken. Zo kwam ik steeds een stapje verder.

Na een second opinion in het Bravis ziekenhuis ben ik uiteindelijk voor een grote operatie gegaan waar helaas mijn linker eierstok verwijderd moest worden. Het was een heftige operatie en een lang herstel, maar dankzij al het innerlijk werk en de voorbereidingen die ik had gedaan heb ik deze periode als heel positief ervaren. En er kwam ruimte in mijn buik, letterlijk want in 2018 mocht ik toch nog moeder worden. Onverwacht... Ik was inmiddels bijna 38 jaar en mijn zoontje is geboren met een keizersnede, ik mocht door de operatie niet natuurlijk bevallen. Dit was eerst een grote teleurstelling, maar zijn geboorte heb ik uiteindelijk als iets heel moois ervaren.

Endometriose Awareness 2023

Mijn klachten zijn nog steeds aanwezig, nu 7 jaar na de grote 'schoonmaak-operatie' maar zijn nooit meer zo hevig teruggekomen als toen. Ik kan functioneren, mits ik goed naar mijn lichaam luister. Mits ik op tijd rust neem, mijzelf af en toe een fijne massage gun, mijn grenzen aangeef en ik op mijn voeding en beweging let. Dit is zeker niet makkelijk en vooral met een actieve kleuter in huis;) Maar ik ben inmiddels zoveel kennis en ervaringen rijker, dat ik klaar ben om andere vrouwen te begeleiden in dit proces. Ik heb van mijn allergrootste pijn, mijn kracht gemaakt. Je bent welkom voor Coaching & Ontspanning bij endometriose in mijn praktijk.

Voor mijn persoonlijke verhaal in een notendop kun je deze video bekijken van november 2022; ik mocht spreken tijdens een endolounge in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Ik vertelde over mijn ervaringen met endometriose en zelfmanagement: de regie over je eigen leven herpakken. https://www.facebook.com/ZonneZieltjes/videos/1333133780793417

Daarnaast schrijf ik regelmatig voor het blad van de Endometriose Stichting; De Buikspreker. En je kunt mij ook volgen op de Facebookpagina: Leven met endometriose.