Spring naar inhoud

Rouwbegeleiding

'Afscheid nemen is niet loslaten, het is een andere manier van vasthouden.'

Iedereen krijgt te maken met rouw. Ook ik heb rouwprocessen doorlopen in mijn leven en mijn ervaringen neem ik mee in de begeleiding die ik geef. Al een paar jaar was er de wens iets met rouw te gaan doen en voelde ik dat dit een onderdeel zou worden van mijn missie. Ik was er nog niet klaar voor... In 2020 werd ik meerdere malen stilgezet door de lockdowns en er was rouw en verlies in mijn omgeving. Ik voelde: nu is het moment. En ik zette de volgende stap.

Ik volgde de cursus Poptalk Rouw & Verlies. Poptalk is een methode om situaties in beeld te brengen, om het visueel te maken. Beelden zeggen immers meer dan duizend woorden... Deze methode met poppetjes kan kinderen en volwassenen helpen bij de verwerking van rouw en verlies. Ik verslond boeken en informatie over rouwverwerking en legde mooie contacten. En nu komt alles samen: de begeleiding in rouwverwerking kan ik prachtig combineren met de spiegelcoaching, de energetische behandelingen en de massages. Het één versterkt het ander. Ook het gebruik van essentiële oliën is een mooie aanvulling en meerwaarde.

'Gezond rouwen' is heen en weer bewegen tussen het richten op het verlies en het richten op herstel. De meeste kinderen kunnen een verlies goed verwerken, soms stagneert de rouwverwerking en kunnen ouders merken dat het niet goed gaat. Denk aan vermijdingsgedrag, negatief denken, sombere gevoelens of zorgzaam gedrag zoals het verdriet van de ander over willen nemen. Als je het gevoel hebt dat je kind vastloopt in het proces, wees dan welkom in mijn praktijk. Samen gaan we kijken wat jullie nodig hebben. Dit is afhankelijk van de leeftijd van het kind en de situatie. De methode Poptalk spreekt het hoofd en het hart aan. De poppetjes maken van de kinderen echte verhalenvertellers. Het geeft duidelijkheid en overzicht en het visualiseren heeft ook een ontspannend effect op de hersenen. Daarnaast kunnen er nog vele andere creatieve werkvormen ingezet worden of bijvoorbeeld het 'Rouw op je dak spel'. Ik werk op gevoel, dat betekent dat ik voel wat er nodig is en we niets forceren.

'Rouw is de achterkant van liefde. Zonder liefde zou er ook geen rouw zijn.'

Aanraking en ontspanning zijn ook heel belangrijk in een rouwproces. Je kunt emoties vastgezet hebben in je lijf en soms doet je lijf letterlijk pijn van verdriet. Of je bent verdoofd en wilt weer bij je gevoel komen. Een energetische behandeling of (rouw)massage kan ondersteunen bij de verwerking en het loslaten. Ook (kinder)yoga kan ingezet worden, mindfulness of het gebruik van essentiële oliën. Ik werk met kinderen van 4 tot ongeveer 14 jaar die hulp nodig hebben bij het verwerken van een verlieservaring of meerdere verlieservaringen. Dat kan het verlies van een (groot)ouder zijn, van een broertje of zusje of schoolkameraadje, een huisdier. Elke ervaring die maakt dat het kind vastloopt is een reden om aan de bel te trekken. Vaak zijn de secundaire verlieservaringen die het gevolg kunnen zijn van een verlies, zoals het moeten verhuizen, naar een andere school of het verliezen van een bepaalde structuur net zo ingrijpend als de primaire verlieservaring. En denk ook aan het te maken krijgen met een ziekte in het gezin of een depressie bij één van de ouders. Soms met suïcide als gevolg...

Volwassenen die stagneren in hun rouwproces zijn ook welkom. Ik begeleid jou met liefde als je een dierbare moet missen, bij verlies van gezondheid of een onvervulde kinderwens. Een kennismaking is altijd gratis en vrijblijvend. Ik vind het belangrijk dat jij je veilig voelt bij mij en er een wederzijds vertrouwen is zodat we het traject kunnen starten. Samen kijken we wat jij nodig hebt. Dit kan een combinatie zijn van coaching, aanraking en het inzetten van werkvormen die jou helpen terug te komen bij je gevoel. Uiteindelijk is het verlies van jezelf het grootste verlies... Ik breng jou terug naar de kern, terug in jouw kracht zodat je weer kunt genieten van het leven en stappen kunt gaan zetten voor jouw toekomst.

'Rouw is een uitnodiging om bij jezelf naar binnen te gaan'.

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem gerust contact met mij op en samen gaan we kijken hoe ik jou mag begeleiden op jouw pad naar herstel, terug naar jezelf. Het kan ook zijn dat ik voel dat een collega in mijn netwerk jou beter kan helpen in je proces. Dan zal ik je doorverwijzen. Denk aan rouw bij scheiding, dit is niet mijn specialisatie en dan zal ik je met liefde verwijzen naar een collega. Ondersteuning op de school van jouw kind is ook mogelijk. Vraag de workshop 'Rouw in de klas' aan die ik heb ontwikkeld voor leerkrachten. Daarnaast komen er ook mooie workshops aan zoals 'Hoe help ik mijn kind rouwen?' En er staan nog vele andere mooie plannen en projecten klaar die ik ga uitwerken en neerzetten...