Spring naar inhoud

Rouwinspiratie

Op deze pagina vind je mooie gedichten en inspirerende teksten, troostliedjes, (boeken)tips en links naar mooie en handige websites. We beginnen met deze prachtige tekst, geschreven door Marian van Leeuwen:

'Ik mis je en wat mis ik dan vraag ik mijzelf? Misschien mis ik de heelheid van een wereld. Misschien mis ik de streling van liefde. Misschien mis ik de zachtheid van stemmen. Misschien mis ik mijzelf.

Ik mis je en alles wat ik mis lijkt zo ver weg. Misschien mis ik de geur van vroegere dagen. Misschien mis ik de felheid van de kleuren. Misschien mis ik het zomerlicht door de ramen.

Ik mis je en mis alles van mijzelf in jou. Misschien mis ik de moed om zomaar te gaan. Misschien mis ik het verlangen om los te laten. Misschien mis ik alle muziek als een reis. Ik mis mijn jas.

Ik mis mij en ik mis jou, mis ons samen. Misschien mis ik het bravoure van een ander avontuur. Misschien mis ik de andere straat, dat andere land. Misschien mis ik mijn verloren sleutels.

Ik mis en het mist mij, dat deel van een geheel. Ik mis de rest, het verleden. Ik mis de ochtenden, het ontwaken. Ik mis een open deur, de uitnodiging. Ik mis zelfs het gemis. Ik mis alles wat er nu niet is.'

Bestaat er een medicijn tegen verdriet? Bekijk dit inspirerende filmpje van Manu Keirse, hoogleraar verliesverwerking. Link filmpje You Tube Manu Keirse

Troostliedje: Maaike Ouboter - Dat ik je mis....

In mijn praktijk maak ik ook gebruik van kinderboeken en verhalen. Hier een aantal boekentips voor kinderen:

  • Dag, oude beer - Christina Kadmon/Udo Weigelt
  • Vaarwel - Nathalie Slosse (herinneringsboekje)
  • Toverdruppels - Nathalie Slosse
  • Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk - Ineke van Essen
  • Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden - Pimm van Hest
  • Ik wil je nooit vergeten - Joanna Rowland
  • Lieve oma Pluis - Dick Bruna (voor de allerkleinste)
  • Kikker en het Vogeltje - Max Velthuijs
  • Diverse herinneringsboekjes zijn te koop in de boekhandel, ik ben bezig mijn eigen herinneringsboekje te ontwikkelen voor cliëntjes van ZonneZieltjes.

Hieronder zie je een gehaakt vlindertje met een rupsje dat je los kunt maken. Een vlinder kan symbool staan voor een overleden dierbare of kindje/miskraam. Er zijn ook Engeltjes, zonnetjes en andere mooie dingen verkrijgbaar in mijn praktijk. Hoe mooi is het om een traject rouwverwerking af te sluiten met iets symbolisch? Deze haakwerkjes zijn gemaakt door Arianne van 'Fine Art Haakwerk'.

Rouwtriggers zijn herinneringen
die plotseling een golf van verdriet kunnen veroorzaken.
Het kan je diep raken en uit het lood slaan.

Als je kijkt naar de woorden die we vaak gebruiken voor rouw, dan zijn ze soms best bijzonder. Rouwverwerking is er zo één van. Alsof je rouw door een fabriek heen moet en als afval verwerkt moet worden. Of wat te denken van rouw een plekje geven, alsof je naar het archief wordt gestuurd om je verdriet maar te kunnen parkeren.

De werkelijkheid is dat rouw niet verdwijnt, maar dat het misschien minder dagelijks allesomvattend voelt. Door de tijd groeit ons leven om het gemis heen. Het gemis blijft er, maar er komt ook meer ruimte voor het verdere leven. Al kan soms, op een onverwachte moment, rouw weer even extra rauw voelen. Of je schiet opeens in een fijne en mooie herinnering. Iets wat dit veroorzaakt zou je rouwtriggers kunnen noemen. En hoewel sommige dingen mooie herinneringen boven brengen, kan er de angst zijn voor de lastige gevoelens. Je zit er niet altijd op te wachten dat de sluisdeuren van het verdriet worden opengezet. Uit artikel van Bright Elephant, lees hier verder: 13-01-2022

Troostliedje: Venice - Family Tree Dit is één van mijn favorieten, het geeft mij rust te weten dat 'the familytree wil allways grow...'

And the River flows

De plek waar ik weer tot rust kom is aan de rivier. Vroeger als kind kon ik daar al uren zitten aan de waterkant, ik luisterde naar muziek of schreef in mijn dagboekje. Of ik zocht schelpjes of zat gewoon wat te mijmeren. Op moeilijke momenten in mijn leven ging ik steeds weer terug naar dat plekje aan de rivier in mijn geboortedorp. Daar vind ik iets terug van mezelf lijkt het... Waar vind jij jouw rust? Waar ga je graag naar toe als je verdriet voelt, als je het moeilijk hebt. Is dat ook een plek in de natuur of misschien iets heel anders.

Tip: ben jij een weduwe met jonge kids? Kijk dan eens op deze website: https://netwerkhemelrijk.nl/